Recreatieplan nieuwe natuur

Gepubliceerd op 18 mei 2024

Gemeente en provincie investeren naast de ontwikkeling van nieuwe natuur ook in het beleefbaar maken ervan. Het recreatieplan richt zich op wandelen en natuurbeleving in het gebied dat zich kenmerkt door zijn weidse vergezichten, lange lijnen, agrarische natuur, flora en fauna, rust en eenvoud. De landscheidingskades worden wandelroutes die de deelgebieden onderling verbinden, met wandelrondjes in ieder deelgebied.

Wandelrondjes

De natuurontwikkeling voegt een nieuwe kwaliteit toe aan het landschap die de aantrekkingskracht vergroot. Wande laars kunnen genieten van diverse wandelrondjes waar je kenmerkende landschapselementen en de bijzondere flora en fauna kan beleven. Zoals de linten, de tiendwegen met haakse vergezichten over sloten en boezems, de landscheidingskades die het open landschap scherp in twee werelden verdelen en de rivierdijken die de Krimpenerwaard omsluiten. Fietsers doorkruisen gemakkelijk het hele palet aan natuur typen en kunnen tussendoor een wandelrondje lopen.

Natuurlijk

Welke recreatieve voorzieningen er komen, hangt af van het natuurtype. Zo loopt een wandel/ fietsroute om een weide vogelkern heen in plaats van erdoor. Recreatieve elementen zoals bankjes, uitkijkpunten en wandelbruggen, stemmen we ook zorgvuldig af op de natuurlijke landschapskenmerken. Eenvoud, lange lijnen en natuurlijke materialen staan daarbij centraal.