De Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen Rotterdam, Utrecht en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de natuurlijke grens. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Schoonhoven Zilverstad.

Programma Recreatie

Om de kansen en potenties van recreatie en toerisme beter te benutten, hebben de betrokken gemeenten een regionaal Programma Recreatie ontwikkeld voor de Krimpenerwaard en Gouwe Wiericke. Met dat programma moeten de herkenbaarheid, bereikbaarheid, beleefbaarheid en gastvrijheid van het Groene Hart verbeteren.

De (boven-)regionale recreatie-iconen, zoals Zilverstad Schoonhoven, het Loetbos en diverse natuurgebieden, wordt sterker gepromoot. Ook komt er meer nadruk op stad-landrelaties, zowel binnen de regio als met de omliggende metropolitane gebieden.