12 juli 2019 – In Bergambacht beheert Raoul Rijntjes al zo’n 10 jaar natuur. Dat doet hij als hobby, op 4 hectare achter zijn huis aan de Lekdijk. Hij en zijn vrouw waren zo gastvrij om op 12 juli een groep te ontvangen en aan hen zijn persoonlijke verhaal te vertellen.

De groep bestond uit aspirant-‘zelfrealisatoren’: particuliere en agrarische grondeigenaren die erover denken om zelf natuurbeheerder te worden.

Hoe het allemaal begon

Het begon zo’n 10 jaar geleden, toen Raoul Rijntjes samen met zijn gezin een paar hectare kocht en later uitbreidde door grond te kopen van zijn buurman. Hij ontwikkelde een plan, samen met een landschapsarchitect, om de grond optimaal in te zetten voor natuur. Op het eerste deel van het grondgebied graast inmiddels een koppel Schotse hooglanders, die net een kalfje hebben gekregen. Ook graast er een kudde Schotse soay schapen, die regelmatig dartelend, rennend en springend door de natuurweiden gaat. Niet alleen een genot voor het oog, maar ook kregen de gasten een leerzame opsteker mee over het weinige onderhoud wat dit schapenras vraagt. Zo verliezen zij zelf hun vacht, zodat er niet geschoren hoeft te worden.

Gevarieerd natuurbeeld

Dat Rijntjes besmet is geraakt met het ‘natuurbeheerders’-virus blijkt uit het complexe plan dat hij verder heeft uitgerold. De grond is door de jaren heen bewerkt om zo’n drie verschillende waterpeilen te herbergen. Met dammetjes en waterkeringen wordt dit systeem op niveau gehouden, waardoor er specifieke natuureigenschappen zijn ontstaan. Zo heeft het achterste grondgebied aaneengesloten kronkelende waterpartijen gekregen, waarbij waterverbindingen werden omgelegd, mede met hulp van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Er groeien nu dikke rietkragen. Watervogels en vissen krijgen een beschutte woonplek en de begroeide oever lokt rondtrekkende kleine zoogdieren. Het gebied tussen de waterpartijen is door Rijntjes ingericht als vochtig hooilandschap.

Het is duidelijk dat een dergelijk ambitieus natuurplan alleen tot stand kan komen met een bevlogen instelling. Voor de bezoekers een inspiratie om te zien hoe ver je met deze passie kunt komen.