Houten hekken passen niet alleen goed in het landschap van de Krimpenerwaard, maar helpen ook de bedreigde argusvlinder. Daarom werken organisaties samen om de aluminium hekken in de Krimpenerwaard te vervangen door traditionele houten varianten.

De argusvlinder was lange tijd een algemene vlindersoort in Nederland. Maar sinds het midden van de jaren 1990 gaat het niet zo goed. De vlinders zijn nauwelijks nog te vinden in het boerenlandschap. Gelukkig komen ze in de Krimpenerwaard nog volop voor. Er is dus alle reden om deze vlinder te koesteren.

Vlinders in de Krimpenerwaard

Om de populatie te versterken werkt een aantal organisaties samen in een nieuw project. 150 moderne aluminium hekken worden vervangen door houten hekken. Dat past beter in het Hollandse landschap, maar het is ook goed voor de argusvlinder. De voet van een houten hek is warm en beschut genoeg voor de vlinder om eitjes te leggen. Daarom zijn de nieuwe houten hekken goed nieuws. Zeker in combinatie met een aantal maatregelen om de plantengroei rond de hekken zo te beheren, dat de rupsen van de argusvlinder er goed gedijen.

Het Zuid-Hollands Landschap, de Natuurcoƶperatie en het Streekfonds Krimpenerwaard werken samen om de hekken te maken en te plaatsen. De provincie geeft hiervoor subsidie.